ŞİRKETLERDE AVUKAT BULUNDURMA ZORUNLULUĞU
Avukatlık Kanunu gereğince şirketlerin sözleşmeli bir avukatı olması zorunludur. Fakat şirketler dendiğinde akla tüm şirketler gelmemelidir. Burada bahsedilen şirket türü esas sermayesi 250.000,00 ve üstü olan anonim şirkettir.
Bu zorunluluğun daha doğrusu bu durumun bir kanun maddesine konu olacak kadar önemli sayılmasının nedeni ise mahkemelerin üzerindeki fazla iş yüküdür. Bu durum Avukatlık Kanunuyla olabildiğince hafifletilmeye çalışılmıştır. Bildiğiniz üzere hatta belki çevrenizden duyduğunuz üzere birçok insan gündelik yaşamında dahi belirli konularda hukuki önlem almadığı veya gerekli desteği almayı reddettiği için hem maddi hem manevi çok daha büyük zararlara uğruyor. Örneğin bir davada hukuki destek almayıp buna bir bütçe ayırmak istemeyen vatandaşlar dava sonucunda çok daha büyük maddi kayıplara uğrayabiliyor. Bu nedenle konu şirketler olunca insanların bu noktaya daha fazla eğilmesi ve serbest bir hukuki alan bırakılsa insanlar yine bu yola girmeyi tercih edebileceği için kanuna bu konuyla ilgili bir madde hükmü konulması kaçınılmaz hale gelmiştir ve bu karar örneklerden de anlaşılabileceği üzere oldukça yerindedir. Keza bu durum aslında bir hukuk devleti olan ülkemizin de oldukça yararına olmuştur. Bu kanun sayesinde şirketlerin hukuka aykırı hareket etmesi belli oranda sınırlandırılmıştır. Aynı zamanda ilgili şirketlerin de ciddi oranlarda maddi kayıplarının önüne geçilmiştir.
Peki, bu yasal zorunluluğa uyulmazsa ne olur?
Anonim şirketin merkezinin bulunduğu yer barosu, Cumhuriyet Başsavcılığı bu durumlarda suç duyurusunda bulunma hakkına sahiptir. Dolayısıyla ilgili kanun maddesine uyulmadığı takdirde baro bir uyarı yazısı gönderip bu uyarı yazısı ciddiye alınmazsa suç duyurusunda bulunma yoluna gidebilir. Keza bunun yanında her avukat bulundurmadığı ay için anonim şirkete “ Sanayi sektöründe çalışan 16 yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgari ücretin 2 aylık brüt tutarı “ oranında bir idari para cezası verilmesi mümkündür. Bu yaptırımlar ilgili anonim şirketinin itibarını zedeleyeceği ve gerek maddi gerek manevi büyük kayıplara neden olacağı için hiçbir şirket yöneticisi bunu istemeyecek ve bu durumun yaşanmaması için gerekli tedbiri alacaktır diye düşünmekteyiz.
Sizler de bir anonim şirket kurmayı düşünüyor veya halihazırda bir anonim şirkete sahipseniz bu kanun maddesinin sizi ileride veya şu an mağdur etme ihtimalini sıfıra indirmek için bu süreçte bir avukata danışmak ve şirketinizde bir avukat bulundurmak vereceğiniz en doğru karar olacaktır.
Melisa Gizem AKTAŞ
Çitil Avukatlık Ortaklığı Blog sayfasında yer alan hukuk ve diğer konulardaki yazılar ilk sizin e-postanıza gelsin isterseniz Çitil Haber Bülteni’ne abone olun!