Evcil Hayvanlarda Mikroçip Uygulaması

Bilindiği gibi geçtiğimiz nisan ayında “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”  Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti, yönetmelik uyarınca evcil kedi, köpek ve gelinciklerin sahiplerine evcil hayvanlarına mikroçip taktırma zorunluluğu getirildi. Uygulama için son tarih ise 31 Aralık 2022 olarak belirlenmişti.

Mikroçipler Ne İşe Yarıyor ?

Yönetmelikte uygulamanın amacı  hayvan hareketlerinin takibi ve hastalıklarının kontrolünü daha etkin bir şekilde sağlamak olarak belirtilmiş, mikroçipler sayesinde hem hayvanların bilinçsiz şekilde sahiplenilip sokağa bırakılmasının önüne geçmek, hem de hayvanların geçirdiği hastalıkların da kaydedilerek kontrolünün daha iyi sağlanması hedefleniyor.

Mikroçiplerin boyutu bir pirinç tanesini geçmeyecek kadar küçük olup hayvanın derisinin altına yerleştiriliyor ve hayvana herhangi bir zarar ya da rahatsızlık vermesi de söz konusu olmuyor. İlgili mikroçiplere, hayvana ait  cins, ırk, hastalık ve aşı bilgilerinin yanı sıra sahibine ait bilgiler ve iletişim numaraları da kaydediliyor, eğer sahip değiştirme söz konusu olursa bunun da kaydedilmesi gerekiyor. Tüm bu bilgiler PETVET adı verilen bir sisteme kaydediliyor ve gerektiğinde veteriner hekimlerce mikroçip aracılığı ile bu bilgilere ulaşılabiliyor. Bu sayede hayvanın sokağa bırakılması hâlinde bunun tespit edilmesi mümkün oluyor ve sahibine de yine yönetmeliğe göre yaptırım öngörülüyor.

Yalnızca terk etme durumunda değil evcil hayvanların kaybolması hâlinde de sahiplerinin çok daha hızlı bulunması uygulamanın getirileri arasında. Çip sayesinde her ne kadar hayvan takip edilemese veya lokasyon olarak nerede olduğu görülemese de, bulan herhangi birinin en yakın veteriner hekime götürmesi söz konusu olursa, sahibine kolaylıkla ulaşılabiliyor. Aynı şekilde evcil hayvan hırsızlığına karşı da caydırıcı olacağı düşünülüyor.

31 Aralık 2022 tarihine kadar evcil hayvanlarına mikroçip taktırmamış olanlar için yönetmelikte idari para cezası öngörülüyor. Uygulama tüm veteriner hekim kliniklerinde  ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yönetiminde belediyelerce yapılıyor, anestezi gerektirmiyor ve oldukça kısa sürüyor. Belirlenen son tarihten sonra sahiplenilen veya doğan evcil hayvanlar için ise , yeni doğan hayvanlarda 3 ay içinde, sahiplenilen hayvanlarda ise 60 gün içinde mikroçip uygulamasının yaptırılması gerekiyor.

Çitil Avukatlık Ortaklığı Blog sayfasında yer alan hukuk ve diğer konulardaki yazılar ilk sizin e-postanıza gelsin isterseniz Çitil Haber Bülteni’ne abone olun!

Sude AKBALIK

KAYNAKÇA:

https://www.yargitay.gov.tr/

https://www.mevzuat.gov.tr/

https://www.haytap.org/

Share:
logo-footer

                 DMCA.com Protection Status