Ülkemiz, adım adım cumhurbaşkanı ve milletvekilliği seçimleri ikinci tura kalmış buşunmaktadır. Demokratik bir seçim sürecinin gerçekleşmesinde seçmenlerin oy pusulalarının doğru bir şekilde kullanım şeklini bilmesi önem taşımaktadır.
Oy Pusulası Nedir?
Oy pusulası, seçimlerde adaylara veya partilere ait özel şekilleri içeren, üzerine oya ait işaret konulan resmî belgedir. Oy pusulası, kâğıt pusula, küçük pullar veya elektronik ortamda ekran üzerindeki işaret kutuları olabilir.
Oy Pusulası Nasıl Kullanılır?
Oy pusulaları, seçmenlerin seçim hakkını kullanırken tercihlerini doğru bir şekilde belirtmelerini sağlamak için hazırlanır. Oy pusulaları, seçim sandığına atılarak sayım anına kadar koruma altına alınır. Günümüz siyasi seçimlerinde, oy pusulaları öncesinde hazırlanır ve merkezlerden dağıtımı yapılır. Seçim gününe kadar, pusulalar kimsenin erişimine açık değildir. Ayrıca pusulaların seçim sonrasında sayım ve kontrol aşamaları için koruma altında tutulması gereklidir.
- Kâğıda basılı oy pusulası kullanımında seçmenler pusulayı işaretleyerek tercihte bulunurlar.
- Ülkemizde işaretleme için mühür kullanılmaktadır.
- Seçmenlerin oy kullanma işleminde yardımcı olmak için, oy pusulalarında genellikle adayların fotoğrafları, partilerin amblemleri veya renkleri gibi tanımlayıcı özellikler bulunur.
- Mühürlerin başka adaylara taşmasını engellemek amacıyla pusula katlanırken dışa doğru katlanmalıdır. Daha sonrasında ise katlanan oy pusulası zarfa yerleştirilerek sandığa atılmalıdır.
Oylar Hangi Hallerde Geçersiz sayılır?
- “Evet” ya da “Tercih” mührünün basılmaması halinde ,
- Birden fazla ittifak , siyasi parti veya adaya oy basılması halinde ,
- Oy pusulasının bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması halinde ,
- Oy pusulasının üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaret, imza kaşesi veya parmak izi basılması halinde ,
- Oy pusulasının belirgin şekilde özel olarak karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi
- Zarftan işaret anlamı taşıyan herhangi bir madde çıkması halinde geçersiz sayılmaktadır.
Çitil Avukatlık Ortaklığı Blog sayfasında yer alan hukuk ve diğer konulardaki yazılar ilk sizin e-postanıza gelsin isterseniz Çitil Haber Bülteni’ne abone olun!
Burçin Sena DURMAZ
Kaynakça:
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=298&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=4
https://www.ysk.gov.tr/tr/yurtici-secmen-sikca-sorulan-sorular/1515