DEPREM NEDENİYLE MEYDANA GELEN MADDİ ZARARLARIN TAZMİNİ

Deprem Nedeniyle Sigorta Şirketlerinin Sorumluluğu ve Reasürans İşlemleri

Ülkemizin fay hatlarının bulunduğu bir coğrafyada yer alması sebebiyle ciddi bir deprem riski altında bulunduğu herkesçe bilinen bir gerçektir. 06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilimizi büyük ölçüde etkileyen depremin etkileri yüz binlerce insanımızı etkilemiş ve binlerce insanımızın ölümüne sebep olmuştur. Ayrıca ülkemizde meydana gelen maddi zarar yadsınamaz ölçüde büyüktür. Peki bizler meydana gelen  depremlerden dolayı yıkılan ev, araç ve eşyalarımızda maddi zararlarımızı ne şekilde giderebileceğimize bakalım.

Türkiye Sigorta Birliği Yönetim Kurulu’nun Kahramanmaraş ve çevre illerde yaşanan depremlere ilişkin aldığı tavsiye kararlar şunlardır:

  • Deprem yaraları sarılıncaya kadar bölgedeki sigortalılara herhangi bir pazarlama veya reklam amaçlı paylaşım yapılmayacaktır.
  • Provizyon ile ilgili bekleme süreleri minimize edilerek sigortalılara kolaylık sağlanacaktır.
  • OHAL bölgesinde faaliyet gösteren acentelerin alacaklarına mahsuben avans ödemesi yapılacaktır.
  • Hasar ihbarlarının sigorta şirketlerine bildirilmesi için herhangi bir süre kısıtı uygulanmayacaktır.
  • Sigortalıların ve acentelerin prim borçlarının şirketlerin kendi dinamikleri ve karar mekanizmaları içinde yönetilecek şekilde ertelenecektir. Böylece acil çağrı merkezi numaraları da ilgili kişilerce paylaşıp takip edilebilmesi açısından kamuoyuna duyurulması suretiyle TSB ile paylaşılacaktır.
  • Hasar tazmin süreçlerinin hızla işletilebilmesi için evrak temin sürecinde sigortalılara gerekli kolaylık sağlanarak süreç hızlandırılacak, asistans hizmet koşullarında azami hassasiyet ve esneklik sağlanacaktır.
  • Olası sorular için de öncelikli olarak Alo DASK 125 hattı, sigorta şirketlerinin çağrı merkezleri ve TSB acil çağrı hattı 0850 502 96 00 telefon numarasında 1 tuşlayarak bilgi edinilebilecektir.

Ancak bazı sigorta şirketlerinin söz konusu maddi kayıpların fazlalığı sebebiyle meydana gelen hasarları ve zararları gideremeyecek olması mümkün müdür?

Reasürans Nedir?

Reasürans , sigorta şirketlerinin taşıdığı poliçe risklerini başka bir sigorta şirketine sigortalatmasıdır. Reasürans işlemlerine başvuran sigortacılar, kendilerini güvence altına aldıkları gibi, mali güçlerini aşan durumlarda kapasitelerinin üstündeki risklere de teminat verebilecek duruma gelirler.

Reasürans Nasıl İşler?

Sigorta ve reasürans şirketleri arasındaki işlemler özelliklerine göre farklı yapılara sahiptir. Sigorta şirketi risklerini toptan devredebileceği gibi işlem özelinde de reasürans şirketine başvurabilir:

  • Sigorta şirketi risklerinin bir kısmını reasürans şirketlerine devreder. Reasürans kapsamına alınmayan ve sigorta şirketinin üstünde kalan riske saklama payı denilmektedir.
  • Sigorta şirketi reasürans şirketine devrettiği risk özelinde belirlenen miktarda prim ödemektedir.
  • Riskin gerçekleştiği durumlarda, hasar tazmini reasürans şirketi tarafından karşılanarak sigorta şirketine ödeme yapılmaktadır.

Ancak deprem sonrası TSB açıklamalarınca deprem bölgesindeki zararların çok büyük ölçüde giderilebileceği ve bir değil birden fazla depremi ödeyebilecek güçte vatandaş poliçelerinden toplanan bir fonun olduğu ve rakamın bir kısmının da reasürans tarafından giderileceği belirtilmiştir.

Çitil Avukatlık Ortaklığı Blog sayfasında yer alan hukuk ve diğer konulardaki yazılar ilk sizin e-postanıza gelsin isterseniz Çitil Haber Bülteni’ne abone olun!

Ilgın DUMAN

Kaynakça:

tsb.org.tr

Paylaş: