Dijital göçebenin kullandığı bilgisayar ve masa

Dijital Göçebe: Yeni Mesleğin Üniversite Mezunlarına Sağladığı 10 Avantaj


Dijital Göçebelik
 kavramı çok yakın bir zamanda artık dijital sözlüğümüze eklendi. Pandemi öncesi Estonya tarafından e-ikamet (e-government) konseptiyle çıkan bu yeni meslek, hem kariyer esnekliği, hem de kişisel özgürlük açısından büyük fırsatlar sunmasından dolayı, özellikle üniversite mezunları arasında popüler hale gelmeye başladı.

Teknolojinin gelişmesiyle beraber, lokasyon bağımsız çalışma prensibine uygun bir yaşam tarzı olmasıyla dijital göçebelik, İngilizce adıyla “digital nomad” şimdiden gençler arasında yoğun bir ilgi görmektedir.

Aramızda mezuniyet sonrası bağımsız olarak bir şirkette çalışmaya başlayan, 21+ yaşlarda dünyanın farklı bölgelerinde, yerel kültürle haşır neşir olurken, hayatını yaşamak isteyen gençler bulunuyor. Bu kavramın sizlere sağladığı 10 avantaj sayesinde çalışırken, gezebilecek ve farklı kültürleri tanıma fırsatı bulacaksınız. Bu konsept tam size göreyse, o zaman hadi başlayalım.

Üniversite mezunları için dijital göçebe yaşam tarzını düşünmeleri gereken 10 nedeni şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Kariyer Esnekliği: Dijital göçebelik fikri, yeni mezunlara, coğrafi sınırlamalar olmadan işlerini devam ettirme imkanı sunar. Dünyanın neresinde olursanız olun, bilgisayar destekli bir işiniz var ise, gönül rahatlığıyla bunu hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.
  2. Genişleyen İş İmkanları: Dijitalleşme sayesinde, geleneksel ofis tabanlı çalışma prensiplerinin aksine, daha rahat ve lokasyon bağımsız çalışabileceğiniz iş fırsatlarını sunar. Freelance veya bir firmaya bağlı uzaktan çalışma (remote-work) konseptine uygun pozisyonlardaki profesyonellerin ve mezunların farklı alanlarda değerlendirilmelerinin önü açmaktadır.
  3. Daha Düşük Yaşam Maliyetleri: Bilindiği üzere, enflasyonun da etkisiyle Türkiye’nin de olduğu bazı ülkelerde yaşam maliyetleri oldukça artmış olup, vergi avantajlarının önemli bir kıstas olması, dijital göçebe kavramının birçok yeni mezun ve genç profesyonel tarafından seçilmesinde önem arz etmektedir. Mezunlar, seçecekleri ülkelerde, daha az maliyetle yaşama ve çalışma fırsatı bulabilirler. Döviz cinsinden çalışan meslek grupları için de ayrıca birçok avantajı içinde barındırmaktadır.
  4. Kültürel Zenginleşme: Z jenerasyonu ile birlikte gelişen ve teknolojinin de gelişmesiyle paralel iş kollarının oluşmasına sebep olan globalleşme, birçok üniversite mezununun yeni kültürlerle etkileşim kurarak kişisel ve profesyonel gelişimlerini destekleme isteği doğrultusunda dijital göçebelerin sayıları gün geçtikçe artmaktadır.
  5. Girişimcilik Fırsatları: Mezunlar, dijital göçebelikle, ülke bazında farklılık göstermesine rağmen, iş kurma veya global projelerde yer alarak kendi işlerinde başarıya ulaşabilirler.
  6. Çalışma Alanı Çeşitliliği: Kafe, kütüphane, ortak çalışma alanları (coworking spaces) veya doğa gibi farklı çalışma ortamlarında işlevselliği deneyimleyerek kendi işlerini inşa edebilir.
  7. Kendi Zaman Yönetimini Yapabilme Rahatlığı: Dijital göçebe olarak çalışan mezunlar, iş saatlerini belirleyerek, iş ve özel hayat dengesini maksimize edebilir ve mutlu olabilirler.
  8. Dil ve Beceri Geliştirme: Work & Travel veya dil kursu gibi uzun süreli ve yorucu alternatiflerin aksine, dünyanın dört bir yanındaki profesyonellerle tanışma, işbirliği yapma ve fikir alışverişi sağlama imkânına sahip olarak küresel düzeyde iş yapabilme imkanına sahip olabilirler.
  9. Network Geliştirme: Dünyanın dört bir yanındaki profesyonellerle tanışma ve işbirliği fırsatı yakalayarak, daha fazla iş yapabilme ve takım projelerinde bulunabilme şansını yakalarlar.
  10. İlham Verici Yaşam Tarzı: Dijital göçebelik, mezunların iş tecrübesini geliştirmenin yanında, yaşam tarzı olarak da ilham verici bir deneyim sunarak, daha yaratıcı birer birey olmalarında önemli rol oynamaktadır.

Sonuç olarak, dijital göçebe olmak, üniversite mezunları için hem profesyonel hem de kişisel gelişim açısından büyük avantajlar sunar. Teknolojinin sağladığı olanaklar sayesinde dijital göçebelik, kariyer hedeflerinizi coğrafi sınırlamalar olmaksızın gerçekleştirebilmenize olanak tanır. Eğer siz de iş hayatınızda esneklik, özgürlük ve global deneyimler arıyorsanız, dijital göçebe yaşam tarzını ciddi şekilde düşünmelisiniz.

Dijital göçebe olmak, sizi sınırların ötesine taşır ve yepyeni bir dünyanın kapılarını aralar.

Paylaş: