Konaklama vergisini; günlük hayatımızda konaklamak için kullandığımız otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) oluşturur. Geceleme…
Karşılıksız Çek Sebebiyle Ödememe Durumu ve Bankanın Sorumluluğu Ticari hayatın merkezinde olan çekler, taraflar arası sözleşmeler boyutunu ekonomik anlamda bir sonuca bağlayan gayri nakdi materyallerdir. Çek Nedir? Çek, ibraz edildiğinde kayıtsız şartsız belirli bir bedelin ödenmesi hususunda çifte yetki veren nitelikli bir havaledir. Çek üçlü bir ilişkiye muteber olmakla birlikte düzenleyen (keşideci), lehdar ve muhatap…
Yakın zamanda getirilen konut ve araç kampanyaları, ülkemizin de içinde bulunduğu ekonomik durum münasebeti ile vatandaşlar tarafından büyük bir ilgiyle karşılanmıştır. Bu durum, artan talepler ile birlikte birçok hukuki soruyu beraberinde getirmiştir. Özellikle insanların, gayrimenkul ve araç almak istediğinde verdikleri kaporanın ne gibi hukuki sonuçlar doğuracağı merak konusu olmuştur. Hukukumuzda “kapora” kavramı ayrıca düzenlenmemiştir. “Bağlanma…
“Büyükşehir Belediye Başkanının Görevinden Alınması”nın hangi koşullarda mümkün olduğu, son zamanlarda ülkemizde oldukça gündemde olan bir konudur. Büyükşehir belediye başkanları, görevlerine seçimle gelir ve görev süreleri 5 yıldır. Anayasamız, belediye başkanlarının görevleri ile ilgili bir suç sebebiyle haklarında soruşturma açılması durumunda, kesin hükme kadar geçici olarak görevden uzaklaştırma yetkisini, İçişleri Bakanına vermiştir. Ancak bu yetki,…
Adalet Bakanlığının 7. Yargı paketi çalışmalarının tamamlandığını ve meclise sunulacağını duyurmasıyla paketin içeriği merak konusu oldu. Önümüzdeki günlerde paketin Meclise sunularak yasalaşması bekleniyor. Yapılan açıklamalara göre paketin içeriğinde farklı alanlarda birçok yenilik öngörülüyor, bu yeniliklerden bazıları ise şu şekilde; 1.Zorunlu Arabuluculuğun Kapsamı Genişletildi Dava açmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu olan uyuşmazlıkların kapsamı genişletildi, düzenlemeye göre…
Küresel ısınmanın artması ve iklim krizinin çok ciddi boyutlara ulaşması küresel gündemin en büyük problemlerinden biri haline gelmiştir. Bu nedenle ülkeler bu konularda sık sık bir araya gelip zirveler gerçekleştirmekte ve artan düzeyde önlem almaya devam etmektedir. Önlemler genelde enerji kaynaklarının verimli kullanılması ve tasarrufa gidilmesi şeklinde yapılmaktadır. Türkiye’de iklim kriziyle mücadele amacıyla birtakım hedefler…
Hayvanlara Karşı İşlenen Suçlar Son zamanlarda hayvanlara yönelik eziyetin önlenmesi adına yasal düzenlemelerin acilen hayata geçirilmesi gerekmiştir. Bunun sonucu olarak “Hayvanları Koruma Kanunu”nda değişiklikler yapılmıştır. Hayvanların mal statüsünden çıkarılıp bu doğrultuda cezaların da artırılması yönünde önemli gelişmeler olmuştur. Artık hayvana zarar verme suçunun işlenmesinde cezalar “mala zarar verme” değil, “cana zarar verme” yaklaşımı altındadır. En…
Son dönemlerde gündemi en çok meşgul eden konulardan biri olan EYT; çalışma hayatının sona ermesi sonucu kazanılan emeklilik hakkına yaş sebebiyle hak kazanamayan kişileri kapsamaktadır. Emeklilikte Yaşa Takılan bu kişilerle ilgili beklenen açıklama yapılmıştır. Emeklilikte Yaşa Takılma Nedeni Nedir? Emeklilikte Yaşa Takılanlar, 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanunundaki değişikliğin yol açtığı ve…
Doğum izni, 4857 Sayılı İş Kanunu ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde doğum öncesi ve sonrasını kapsayan sanıldığının aksine sadece hamilelerin değil baba adaylarının da yararlandığı izin türüdür. Kadın memur ve işçilere; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz olmak üzere toplam 16 hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık…
Zina sebebine dayanarak boşanma davası açılması için zina eyleminin öğrenilmesinden itibaren 6 ay ve her halde zina eyleminden itibaren 5 yıl içerisinde boşanma davası açılması gerekmektedir. Kanunda düzenlenen bu süreler içerisinde dava açılmaması halinde zina sebebine dayalı olarak boşanma davası açma hakkının kaybı söz konusu olacaktır. Hâkim, hak düşürücü süreleri kendiliğinden nazara alır. Yargıtay ;…