Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)

Son dönemlerde gündemi en çok meşgul eden konulardan biri olan EYT; çalışma hayatının sona ermesi sonucu kazanılan emeklilik hakkına yaş sebebiyle hak kazanamayan kişileri kapsamaktadır.  Emeklilikte Yaşa Takılan bu kişilerle ilgili beklenen açıklama yapılmıştır.

Emeklilikte Yaşa Takılma Nedeni Nedir?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar, 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanunundaki değişikliğin yol açtığı ve emekliliğin şartı olan prim gün sayısı ile sigortalılık süresine ek olarak yaş şartının da eklenmesiyle ortaya çıkan bir sorundur. Kanunda yapılan değişiklikten önce kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi, ayrıca 5000 gün prim şartını yerine getiren bireyler emekli olabiliyordu. Bu durumda, örneğin 20 yaşında çalışma hayatına başlayan kadın 40 yaşında emekli olabiliyorken, aynı yaşta çalışma hayatına başlayan erkek 45 yaşında emekli olabiliyordu.

Kanunda yapılan 1999 yılındaki değişiklikte kadınların emeklilik yaşı 58, erkeklerin ise 60 olarak belirlenmişti. 2008 yılında şartlar daha da ağırlaştırılarak ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlayacak kişiler için emeklilik yaşı 65’e yükseltilmişti.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Kimleri Kapsıyor?

Bireyin EYT kapsamına girebilmesi, diğer bir deyişle EYT’li sayılabilmesi için sigorta giriş tarihinin 9 Eylül 1999’dan önce olması ve emeklilik için aranan yaş şartı dışında prim günü şartlarını ve sigortalılık süresini tamamlamış olması gerekmektedir. Bunlara ek olarak ise stajyerlik ve çıraklık dönemlerinin EYT kapsamında değerlendirilmediğini söylememiz gerekiyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Hakkındaki Düzenleme

Ortaya çıktığı tarihten itibaren ilgilisinin gündemde tutmaya çalıştığı fakat hükümet tarafından çözümüne sıcak bakılmayan EYT sorunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması ile çözüm buldu. Bu açıklamada, EYT’lilerin de istediği gibi 1999 yılından önce işe başlayanlar için yaş şartının kaldırıldığı duyuruldu ve 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik hakkı tanındığı belirtildi. Ayrıca vatandaşlar, yasalaşma süreci tamamlandıktan sonra SGK’nin yanı sıra online olarak E-Devlet üzerinden de başvurabilecekler.

Son olarak bir mağduriyeti giderme saiki ile yapılan düzenlemenin herhangi bir mağduriyet daha ortaya çıkarmaması adına sadece EYT’liler için değil, bundan etkilenecek her vatandaşın durumu ele alındıktan sonra Meclise sunulması daha sağlıklı olacaktır. Bu düzenlemeyi EYT mağdurları olarak nitelendirdiğimiz kişilerin haklarına kavuşması açısından iyi bir durum olarak değerlendirebiliriz fakat halkın azımsanmayacak bir kesiminin de bu düzenlemenin özellikle hâlihazırda çalışma hayatında bulunan bireylere yük olabileceği gibi endişelerinin göz ardı edilmemesi de olumlu bir yaklaşım olacaktır.

Çitil Avukatlık Ortaklığı Blog sayfasında yer alan hukuk ve diğer konulardaki yazılar ilk sizin e-postanıza gelsin isterseniz Çitil Haber Bülteni’ne abone olun!

Melissa ÖZDEMİR

Kaynakça:

https://www.aa.com.tr/tr/gundem/cumhurbaskani-erdogan-eyt-duzenlemesini-acikladi/2774692

https://www.sgk.gov.tr/

Share:
logo-footer