Yakın zamanda getirilen konut ve araç kampanyaları, ülkemizin de içinde bulunduğu ekonomik durum münasebeti ile vatandaşlar tarafından büyük bir ilgiyle karşılanmıştır. Bu durum, artan talepler ile birlikte birçok hukuki soruyu beraberinde getirmiştir. Özellikle insanların, gayrimenkul ve araç almak istediğinde verdikleri kaporanın ne gibi hukuki sonuçlar doğuracağı merak konusu olmuştur.
Hukukumuzda “kapora” kavramı ayrıca düzenlenmemiştir. “Bağlanma parası” ve “cayma parası” olarak düzenlenen kavramlar mevcuttur. Hukukumuzda sözleşme yapılırken alıcı tarafından verilen para (aksi kararlaştırılmamışsa) “bağlanma parası” olarak kabul edilir. Burada verilen para; sözleşme yapıldığına kanıt göstermek ve bir ön ödeme yapmak amacıyla verilen bir paradır. Dolayısıyla verilen bu para esas alacaktan düşülmektedir. Ayrıca sözleşmeden cayılması halinde de kaparo, alıcıya iade edilmektedir. Cayma parası olarak düzenlenen paraya bakılacak olursa, alıcı sözleşmeden cayarsa verdiği kaporayı iade alamayacak; satıcı cayarsa aldığı parayı iki kat olarak vermek durumunda kalacaktır. Fakat burada, tarafların, bu niyetle kapora verdiğinin ispatı gerekmektedir, aksi halde bu para bağlanma parası sayılacaktır. Yargıtay da kararlarında, açık bir şekilde cayma parası olarak nitelendirilmeyen ve ispatlanamayan kaporanın, bağlanma parası niteliğinde olacağını kabul etmektedir, ayrıca haklı olup olmamasına bakılmaksızın kaporayı veren tarafın söz konusu kaporayı geri isteyebileceğine karar vermiştir.
Sonuç olarak tarafların kapora ile bağlanmak istediğinde, verdikleri parayı haklı haksız fark etmeksizin geri alabileceğini, ancak cayma parası olarak kararlaştırılmış ücretin iade edilemeyeceğini belirtmekle beraber hak kaybının olmaması adına bir uzmana danışılarak işlem yapılması gerekmektedir.
Çitil Avukatlık Ortaklığı Blog sayfasında yer alan hukuk ve diğer konulardaki yazılar ilk sizin e-postanıza gelsin isterseniz Çitil Haber Bülteni’ne abone olun!
Sude ELAGÖZ
Kaynakça: