Taksitli Satış Sözleşmelerinde Cayma Hakkı        

Sürekli artan ve değişen fiyatlar, yüksek enflasyon,  paranın sürekli değer kaybetmesi nedenleriyle alım gücümüzün zayıfladığı bu günlerde taksitle satışa ilgili bir hayli artı Peki nedir bu taksitle satış sözleşmesi? Hukukumuzun taksitle satış sözleşmelerinde alıcıya sağladığı haklar var mıdır?

Taksitli Satış Sözleşmesi nedir?

Taksitli satış sözleşmesi,  malın bedelinin en az iki kısma bölünmesi şartıyla alıcının bedeli kısım kısım ödemeyi üstendiği sözleşmelerdir. Sözleşmenin gerçekleşebilmesi için bu kısımların yani taksit tutarlarının ve taksit ödeme sürelerinin eşit olması gerekmez.  Kısaca burada önemli olan kısım kısım yani taksit taksit parça parça ödemedir. Alıcı tarafından malın bedeli tek seferde peşin olarak ödenmemiş olmalıdır. Yukardaki koşulları içeren satış sözleşmeleri için hukukumuz alıcıyı korumak amacıyla alıcıya bazı haklar tanımıştır. Peki nedir bu haklar?

Taksitli Satış Sözleşmelerinde Cayma Hakkı

Hukukumuz taksitli satış sözleşmelerinde alıcıyı, satıcı ve sağlayıcıya karşı korumak için alıcıya cayma hakkı tanımıştır.  Alıcı 7 gün içerisinde hiçbir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin satıcıya malı almaktan vazgeçtiğini bildirerek cayma hakkını kullanabilir.  Bu cayma hakkı sayesinde alıcıya bir kere daha düşünme, değerlendirme süresi verilmiştir.

Alıcının cayma hakkının kullanması ile birlikte satıcı aldığı bedeli ve sözleşme belgelerini alıcıdan herhangi bir ücret talep etmeden 7 gün içerisinde alıcıya teslim etmek zorundadır. Alıcı eğer malı teslim almışsa ve daha sonra caydığını bildirmişse bu 7 günlük süre içinde malı satıcıya teslim etmek zorundadır.

Hukukumuzda istisnai da olsa alıcının cayma hakkını kullanamadığı hukukun satıcıyı da korunduğu durumlarda mevcuttur. Bu hallerden kısaca bahsedecek olursak; Satıcı alıcının onayını alarak başladığı hizmet sözleşmelerinde yer alan hizmetler için alıcı cayma hakkını kullanmaz. Malın tesliminden sonra cayma hakkının kullanıldığı durumlarda, alıcı malı teslim altıktan sonra kullanmışsa cayma hakkından yararlanamaz. Bu iki durumun yanı sıra finansal kiralama sözleşmelerinde de alıcıya cayma hakkı verilmemiştir.

Son olarak satıcı ile alıcı arasında gerçekleştirilen taksitli satış sözleşmesinde alıcının bu hakkından vazgeçtiğine bu hakkını kullanamayacağına dair ifadelere yer verilemez. Hukukumuz alıcıya yani tüketiciye verilen bu cayma hakkı sayesinde tüketicinin taksitli olarak gerçekleştirdiği sözleşmeyi bir kere daha düşünme, değerlendirme, gözden geçirme fırsatı alıcıya tanınmıştır.

Çitil Avukatlık Ortaklığı Blog sayfasında yer alan hukuk ve diğer konulardaki yazılar ilk sizin e-postanıza gelsin isterseniz Çitil Haber Bülteni’ne abone olun!

https://www.yargitay.gov.tr/

https://www.mevzuat.gov.tr/

https://www.anayasa.gov.tr/tr/anasayfa/

DAMLA ESRA KORKMAZ

Share:
logo-footer