Yapay zeka teknolojilerinin yükselişe geçtiği ve birçok alanda kendine yer edindiği dönemde, ilgili olsun veya olmasın birçok kişi bu yükselişin mahkemelerde yer edineceğini düşünmektedir

Yapay zeka teknolojilerinin yükselişe geçtiği ve birçok alanda kendine yer edindiği dönemde, ilgili olsun veya olmasın birçok kişi bu yükselişin mahkemelerde yer edineceğini düşünmektedir. Bu aslında yalnızca günümüze özel bir düşünce değildir. Yeni teknolojiler geliştikçe bunların çeşitli mesleklerde alabileceği konum, uzun yıllardır merak konusu olmuştur. Fakat DoNotPay “Robot Avukat” bu konuda büyük adımlar atacağa benziyor.

DoNotPay şirketi aslında 2015 yılında sohbet robotu olarak piyasaya giriş yaptı ve kullanıcıları tarafından alınan cezaları en aza indirmeye çalışan hukuki yardım sunuyordu. Şu anda da kimlik hırsızlığından boşanma evraklarına, trafik cezalarından park biletlerine itiraz kapsamında birçok konuda form mektubu ve şablon oluşturarak kullanıcılarına hizmet sağlıyor. Şirketin aldığı geri dönüşler kapsamında 2 milyondan fazla kullanıcı, bu form ve şablonlara güvenerek davalarında kullanıyor. Şirketin verdiği hizmetleri incelemek için mobil uygulamasına da göz atmak mümkün.

Robot avukat, 22 Şubat tarihinde ilk duruşmasına sanığa kulaklık yardımıyla sağlayacağı destekle çıkmış olacak. Amerika’da birçok mahkeme salonunda teknolojik cihazların kullanımı yasaktır. Ancak bazı eyaletlerde mahkemeler sanıkların bluetooth destekli işitme cihazlarını kullanmasına izin vermektedir ve şirketin de kendilerini yerleştirdikleri hukuki temel budur. Hatta öyle ki DoNotPay’in girmesi için yaklaşık 300 duruşmadan yalnızca ikisi bu şartları sağlamaktadır.

Şirket, nihai hedeflerinin, yasal temsil hizmetini alamayanlar için bunu ücretsiz hale getirip bu hizmeti demokratikleştirmek olduğunu söylese de, bu durumun arkasında açıkça görünen şey bir sistemin yeniden inşa edilmesidir ve bu “inşaat” durumu beraberinde yıkımı da gerektirir. Hukuk sistemi içerisinde hangi ülkede olursa olsun, yıkım, beraberinde getireceği gelişmeleri etkilemektedir.

Şu ana kadar yaklaşık 30 milyon dolar yatırım alan şirketin robotu, duruşmada başarılı olursa bu gelişmenin, her ne kadar basit bir hız yapma cezasına ilişkin olursa olsun, çok daha fazla yankı uyandıracak gibi durmakta. Ancak bu teknolojik gelişme her ne kadar heyecan verici olsa da hukuk dünyasında yer alanlar için etik ve sistemsel birtakım şüpheleri de içerisinde bulundurmaktadır.

 

Çitil Avukatlık Ortaklığı Blog sayfasında yer alan güncel hukuki yazılar ilk sizin e-postanıza gelsin isterseniz Çitil Haber Bülteni’ne abone olun!

 

Kemal GÖKÇAY

Paylaş: