Türk hukuku boşanan kadının yeniden evlenebilmesi için bir bekleme süresi öngörmüştür. Bu süre yasada üç yüz gün olarak belirtiliyor. Peki her boşanan kadın bu süreye uymak zorunda mıdır? Bu süreyi sonlandıran durumlar nelerdir? Bu soruları cevaplandırmadan önce konulan bu sürenin elde etmek istediği faydaya göz atalım.

Bekleme Süresi Hangi Değeri Korumayı Hedefliyor?

Bekleme süresinin korumayı amaçladığı hukuki değer nesebin, karışmamasıdır. Şöyle ki, boşanan kadın eski eşinden hamile kalmış olabilir. Hiç beklemeden ikinci bir evlilik yaptığında dünyaya gelecek çocuğun ilk eşinden mi yoksa evli olduğu eşinden mi olduğunun anlaşılması zorlaşır ve birçok hukuki ve ahlaki problemler oluşur. Bu durumda doğacak çocukların biyolojik babası başka, hukuken tanınan babaları başka olabilir. Bu ise çocuğun korunması gereken menfaatlerine tamamen aykırıdır. 

Bekleme Süresi Ne Zaman Biter?

Bekleme süresi iki şekilde bitebilir. Birincisi, üç yüz günlük sürenin tamamen dolmasıdır. Bu süre boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren başlar. Boşanan kadın bekleme süresi tamamlandıktan sonra ikinci evliliğini gerçekleştirebilir. Diğer şekilde ise boşanan kadının doğurmasıdır. Kadın boşandıktan sonra üç yüz günlük süre içinde doğum yaparsa süre bitmiş sayılır ve kadın tekrar evlenebilir. 

Hangi Hallerde Mahkemeden Bekleme Süresinin Kaldırılması İstenebilir?

İki şekilde mahkemeden bekleme süresinin kaldırılması istenebilir. Birincisi eski eşlerin tekrar birbiriyle evlenmek istemesidir. Eğer boşandığınız eşinizle yeniden evlenmek istiyorsanız herhangi bir süreye tabii değilsiniz. İkinci durumda ise boşanan kadın kendisinin gebe olmadığını ispat ederek bekleme süresinin sonlandırılmasını hakimden talep edebilir. Bu durumda kadının hamile olması şüphesi tamamen giderildiğinden beklemenin bir anlamı kalmayacaktır. 

Görüldüğü üzere her boşanan kadın bekleme süresinin bitmesini beklemek zorunda değildir. Türk hukuku hem boşanan kadının menfaatini hem de doğacak çocuğun menfaatini incelikle ve özenle korumaya çalışmıştır. 

Çitil Avukatlık Ortaklığı Blog sayfasında yer alan hukuk ve diğer konulardaki yazılar ilk sizin e-postanıza gelsin isterseniz Çitil Haber Bülteni’ne abone olun!

Kaynakça:

 www.mevzuat.gov.tr, https://www.anayasa.gov.tr

www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5395

https://www.anayasa.gov.tr/tr/anasayfa/

Ece Pordoğan

Paylaş: