Eğer trafikte başınıza olmadık bir kaza gelirse ve yolda uzun süre beklememek, trafiğin akışını bozmamak, gideceğiniz yere geç kalmamak için ilgili kolluk kuvvetlerini beklemeden kaza tespit tutanağı tutup olay mahallinden ayrılmak daha vakit kazandırıcı olabilir.
Kaza Tespit Tutanağı, en az iki aracın, trafikte meydana gelen bir kaza sonucunda yalnızca maddi hasarın oluşmasıyla kazaya karışan araç sürücülerinin doldurması gereken bir tutanaktır. Bu tutanağı, kazaya karışan taraflar kendi aralarında anlaşarak kolluk kuvvetlerine bildirmeye veya sigorta şirketlerine başvurmaya gerek duymaksızın aralarında düzenlemektedirler.
Kaza tespit tutanağını, 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren yalnız maddi hasar ile sonuçlanarak gerçekleşen kazalarda, kazaya karışan araç sürücülerinin maddi hasarlı kaza tespit tutanağı tutmak suretiyle kendi aralarında doldurmaları mümkün hale gelmiştir.
Kaza Tespit Tutanağı, kazaya tek aracın karıştığı halde, araçlardan en az birinin kamu kurum ve kuruluşlarına ait olması halinde ve sürücülerden en az birinin ehliyetinin bulunmaması veya trafik sigortasına sahip olmaması halinde bu tutanak tutulamayacaktır. Ayrıca kazaya karışan araçlardan en az birinin sürücüsünün alkol, uyarıcı, uyuşturucu madde etkisinde olması veya 18 yaşından küçük olması halinde yine bu tutanak tutulamayacak ve kolluk kuvvetlerine haber verilmesi gerekecektir.
Kaza Tespit Tutanağı tutulurken kazaya karışan araç sürücülerinin, kazanın nasıl meydana geldiğini kendi dillerinden anlatmasıyla kayıt tutmaları gerekmektedir. Araç sürücüleri bu tutanağı doldurup imzaladıktan sonra kazayı çizerek anlatıp olayı farklı açılardan fotoğraflayarak kolluk kuvvetlerine haber vermek zorunda kalmadan kaza mahallinden ayrılabilmektedirler.
Kaza Tespit Tutanağı’nda kazaya karışan her bir aracın trafik poliçe numaraları eksiksiz olarak yer almalıdır. Aynı zamanda tutanağın her nüshası mutlaka ıslak imzalı olmalıdır. Şayet poliçe belirtilmemişse ve ıslak imzalı değilse tutanak geçersiz sayılacaktır.
Kaza tespit tutanağına itiraz Sulh Ceza Mahkemeleri’ne yapılmaktadır. Tutanak mahkemeye bildirilip kaza tespit tutanağı itiraz formu ve dilekçesi tamamlanarak dava açılabilir.
Çitil Avukatlık Ortaklığı Blog sayfasında yer alan hukuk ve diğer konulardaki yazılar ilk sizin e-postanıza gelsin isterseniz Çitil Haber Bülteni’ne abone olun!
Şilan Tel