Günümüzde birçoğumuzun vakti sosyal medyada geçiyor. Sosyal medya hesaplarımız kişiliğimiz hakkında oldukça veri barındırmaktadır ve bu durum bizi tehditlere açık hale getirmektedir. Tanıdığımız veya tanımadığımız birçok kişi farklı amaçlarla bu verilere ulaşmak isteyebilir. Siz bunun ne kadar farkındasınız? Takipçileriniz sandığınız kadar masum mu?

Stalk Nedir?

Stalk, sosyal medya kullanıcısı olan herkesin mutlaka duymuş olduğu bir kelimedir. Stalk, gerçek veya sahte hesaplardan bir insanı gizlice takibe almak, sosyal medya profilini incelemek, kişinin fotoğraflarına bakmak, geçmişten bugüne içeriklerine ulaşmak, kişiye sosyal medya hesaplarından mesaj göndermek gibi eylemleri içerir ve karşınızdaki kişiyi rahatsız etmediğiniz sürece bu suç değildir.

Stalking aynı zamanda gerçekte birisini gizlice takip etmek anlamına gelmektedir. Gerçek hayatta stalk, kişiyi evine kadar takip etmek, nerede ne yaptığını gizlice öğrenmektir ve çoğunlukla kişi üzerinde kontrol kurmak amacıyla yapılır. Stalking (birini gizlice takibe almak) gerçekte ve yahut sosyal medya aracılığıyla olması fark etmeksizin sistematik ve ısrarlı bir şekilde kişinin ciddi olarak huzurunu kaçıracak boyuta ulaştığında 27.05.2022 tarihinde resmî gazetede yayımlanan düzenlemeyle TCK m. 123/A kapsamında suç olarak belirlenmiştir. 

Suç Oluşturan Stalking, Israrlı Takip

Masum başlayan stalk eylemleri ısrarcı bir şekilde devam ettiğinde kişiyi sürekli engellemenize rağmen kişi yeni hesaplar açarak veya üçüncü kişiler aracılığıyla sizi takibe devam ettiğinde gizli aramalarla, çoğunlukla tehditkâr ve saldırgan ifadeler içeren, çok sık ve sürekli olarak atılan istenmeyen mesajlarla sevdiklerinizin veya sizin güvenliğinizden endişe uyandıracak şekilde sizi rahatsız ettiği takdirde sözlü, yazılı ve hatta fiziksel boyuta ulaşabilen bir şiddete maruz kalmaktasınız ve bunu yapan kişiler artık ciddi yaptırımları olan bir suç işlemektedir. Bu suç şikâyete tabii bir suçtur ve derhal hukuki süreçleri başlatarak kişi güvenliğinizi koruma altına almalısınız.

Yaptırımı 

Israrlı takip suçu için altı aydan iki yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir ve bu suçun çocuğa veya boşandığınız eşiniz tarafından size karşı işlenmesi; takibin evinizi, işyerinizi veya okulunuzu değiştirmenize yol açması hatta okulunuzu veya işinizi bırakacak boyuta ulaşması, hakkında uzaklaştırma kararı verilen kişinin bu yasağı delerek bu suçu işlemesi halinde cezası bir yıldan üç yıla kadar hapistir.

Kaynakça https://www.resmigazete.gov.tr/27.05.2022

Elif Yakar

Paylaş:
Index