Takip ediliyrum ne yapmalıyım?

Ülkemizde birçok kişi maalesef başka kişilerce rahatsız edilmekte, hatta taciz boyutuna ulaşan eylemlere ve öldürülme tehdidine maruz kalmaktadır. Özellikle kadın cinayetlerinin işleniş şekillerine baktığımızda, cinayete kurban giden kadınların genellikle yalnız oldukları görülmektedir. Bu tarz eylemlere maruz kalan ve öldürülen kadınların söz konusu eylemlerden önce genellikle bir müddet takip edildiklerini bilmekteyiz. Bu nedenle özellikle kadınlara karşı işlenecek olası suçlara karşı önlem alınabilecek yegane süreç, bahsi geçen takip sürecidir. Peki takip edilen bir kişi ne yapmalıdır?

1- 6284 SAYILI KANUN GEREĞİ UZAKLAŞTIRMA KARARI ALABİLİRSİNİZ.

İstanbul Sözleşmesi’nin bir tezahürü olarak yapılan bu Kanun kamuoyunca bilinmektedir. Ancak uygulamaya dönük bazı eksiklikler nedeniyle Kanun bazen amacına ulaşamamaktadır. Yine de söz konusu Kanun ile birçok önleyici tedbirin alınması mümkündür. Kanun ile Hâkim tarafından verilecek koruyucu tedbir kararları sonucunda;

  1. a) Takip eden kişinin şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunması engellenir.
  2. b) Eğer bu kişi ile aynı evde yaşıyorsanız bu kişi ortak evden uzaklaştırılır ve ev size tahsis edilir.
  3. c) Takip eden kişinin; korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşması yasaklanır.

ç) Eğer bu kişi çocuğunuzun babası ise çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı varsa, kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılmasına karar verilir.

  1. d) Gerekli görülmesi hâlinde takip eden kişinin; korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin hâller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşması bile engellenir.
  2. e) Korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar verilmesi ve korunan kişinin iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız edilmesi yasaklanır.
  3. f) Eğer takip eden kişinin silahı varsa, bu silahı emniyete teslim etmesi zorunludur.
  4. g) Eğer takip eden kişi alkolik ya da madde bağımlısı ise hastaneye yatırılır ve zorla tedavi ettirilir.

2- KADES UYGULAMASI

İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği Kadın Acil Destek İhbar Sistemi (KADES), şiddet gören veya görme ihtimali olan kadınların, ihbarlarını polise daha hızlı iletmeleri amacıyla hayata geçirilmiştir. Resmi bir uygulama olan KADES, kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemlerin önüne geçerek bu eylemleri engellemek amacıyla hazırlanan bir acil müdahale uygulaması olarak biliniyor.

Bu uygulama ile acil bir durumda bir tuşla bulunduğunuz yere polis çağırmanız mümkündür. Özellikle günümüzde sıklıkla kullanılan akıllı telefonların uygulama marketlerinden alınabilecektir. Uygulamanın nasıl kullanılacağına dair tanıtıcı filmini İçişleri Bakanlığının Youtube kanalında “https://youtu.be/9-grKqwNQAc” linki ile bulabilirsiniz.

Uygulamanın indirilme ve kullanım kolaylığı göz önüne alındığında, aslında herhangi bir tehdide maruz kalındığında, çok hızlı ve hayat kurtarıcı bir çözüm metodu olduğu ortadadır. Uygulamayı App Store’da

https://apps.apple.com/tr/app/kades/id1360309770” linki ile,

Google Play’den ise

https://play.google.com/store/apps/details?id=tr.gov.egm.kades&hl=tr&gl=US” linki ile indirebilirsiniz.

3-POLİS KORUMASI TALEP EDEBİLİRSİNİZ.

Bir başka tedbir olarak; takip edilme, tehdit edilme veya şiddet görme ihtimaline karşı  ayrıca mülki amir yani kaymakamlık ve valilikten koruma talep edilebilir. Mülki amir, talepte bulunan kişinin hayatî tehlikesinin bulunması hâlinde, ilgilinin talebi üzerine veya kendi kararıyla tehlike altında bulunan kişiyi geçici koruma altına alabilir. Mülki amir talep sonucunda ya da durumdan haberdar olması üzerine, mağdurun polis koruması altına alınmasına karar verebilir.

Şayet tehdit ediliyorsanız, şiddete uğruyor veya cinsel istismar ya da cinsel saldırıya maruz kalıyorsanız, kişinin kim olduğu fark etmeksizin en yakın kaymakamlığa başvuru yaparak koruma kararı talep ettiğinizi belirtmeniz yeterli olacaktır.

Çitil Avukatlık Ortaklığı Blog sayfasında yer alan hukuk ve diğer konulardaki yazılar ilk sizin e-postanıza gelsin isterseniz Çitil Haber Bülteni’ne abone olun!

Kaynakça:

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.6284.pdf

https://kadem.org.tr/kades-sayesinde-tek-tusla-polise-ulasabilirsiniz/

https://apps.apple.com/tr/app/kades/id1360309770

https://youtu.be/9-grKqwNQAc

Paylaş: