Bilindiği üzere Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından “Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi” sloganıyla 81 ilde 250.000 konut yapılacağı duyuruldu. Ev sahibi olma imkanı, ilk defa ev sahibi olacaklara ve dar gelirlilere tanınıyor. Başvurular şimdiden yüksek sayılara ulaştı; 4 milyonu aştı. 

Peki yapılacak kura sonrası ev sahibi olma imkanı tanınan kişileri neler bekliyor?

Öncelikle başvurunun reddedilmemesi için başvuru esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar var. İlk olarak başvurunun yapıldığı tarih itibarıyla başvuru şartlarının başvuran kişide mevcut olması gerekmekte. Başvuru şartlarının başvuru tarihinden sonra sağlanması halinde başvuru reddedilecek. Yani gelir düzeyi, konutu olmama, ikametgâh ve yaş şartlarının başvuru tarihinde mevcut olması şart.

Ayrıca hane halkından yalnızca bir kişi başvuru yapmalı. Kurada şansı yükseltmek adına birden fazla başvuru yapılmamalı! Örneğin eşlerden yalnızca birinin başvurması halinde başvuru kabul edilir. Aksi halde başvuruların tamamı geçersizdir. Hane halkından olup 18 yaş üstü gençler ve çekirdek aileden olmayanlar bu kuralın istisnası.

Başvurular banka aracılığıyla veya e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Banka aracılığıyla yapılacak başvurular için son tarih 31 Ekim, e-devlet başvuruları için ise 28 ekim.

Başvuru süreci içerisinde başvurusunu iptal edenler başvuru bedelini kurayı beklemeden iade alabilecekler. Yapılacak kura sonrası hak sahibi olamayanların başvuru bedelleri kuradan sonra 5 iş günü içerisinde iade edilecek. Banka aracılığıyla başvuru yapanların başvuru bedeli ise banka tarafında belirtilen süre içerisinde iade edilecek.

Başvurulardan sonra iki tane kura çekilecek. İlki ‘hak sahibi’ belirleme kurası, ikincisi ‘konut belirleme kurası’.

İlk kuradan sonra hak sahibi olanlar ile ‘gayrimenkul satış sözleşmesi’ yapılacak. Bu sözleşme yapılırken kişilerden başvuru belgeleri istenecek. Bu belgeyi e-devletten temin edebilirsiniz. Banka aracılığıyla başvuru yapanlar ise ikametgah, gelir, yaş ayrıca varsa engelli, emekli, genç veya başka özellikli durumlarını kanıtlayan belgeleri temin etmeleri gerek.

Gayrimenkul satış sözleşmesinde belirlenen satış fiyatı, tercih edilen peşinat imkanı ve ödeme planı da yer alacak. Peşinatı fazla ödeme ve ayrıca vade kısaltma imkanı mevcut. ‘Konut belirleme kurası’ ihaleler tamamlanıp konut satış fiyatları belirlendikten sonra yapılacak. Sözleşme de bunun arkasından imzalanacak. İmzalanmazsa konut alma hakkı kaybedilecek. Bu taktirde başvuru bedeli iade edilecek.

Hak sahibi olup konutu istemeyenlerin başvuru bedeli iadesi sözleşme imzalama süresinin bitiminden sonra gerçekleştirilecek.

Sözleşme imzalama aşamasında konut değiştirme (becayiş) imkanı var.

Ayrıca konutu iade etmek isteyenler için de sözleşme uyarınca iade imkanı bulunacak.

Konutu devir hakkı, borcun tamamının kapatılmasından sonra mümkün, ancak hak sahibinin doğrudan kullanmasına gerek yok, kiraya vermek serbest. TOKİ, 81 ilde başlattığı 250 bin konut projesini 2 yıl içinde bitirmeyi öngörüyor. Ayrıca Projenin 250 bin konutluk ikinci etabı da bulunuyor. Bu iki etap tamamlandığında 500 bin konut hak sahipleri ile buluşturulmuş olacak.

TOKİ, evlerini kendileri yapmak isteyenlere de arsa temin edecek. Buna göre 350 ila 500 metre arsalar müstakil, daha büyük arsalar ise müşterek olarak hak sahiplerine satılacak. 

Başvuru ile ilgili hukuki anlaşmazlıklarda Ankara mahkemeleri ve icra daireleri tam yetkili olacak. 

Çitil Avukatlık Ortaklığı Blog sayfasında yer alan hukuk ve diğer konulardaki yazılar ilk sizin e-postanıza gelsin isterseniz Çitil Haber Bülteni’ne abone olun!

Rana Güder

Paylaş: