Yabancı Kişinin Türkiye’de Avukata Vekalet Verme Usulü

Yabancı Kişinin Türkiye’de Avukata Vekalet Verme Usulü

Ülkemizi her yıl milyonlarca yabancı; turizm, iş seyahati, ticaret, yatırım, eğitim, kısa veya uzun dönem ikamet amaçlı olmak üzere çeşitli sebeplerle ziyaret etmektedir. Özellikle 2022 yılının başında Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaş sebebiyle birçok Rus ve Ukraynalı, ikamet etmek amacıyla veya yatırım yoluyla vatandaşlık kazanmak için ülkemize gelmiştir. Bunun yanı sıra gerek jeopolitik konumu gerekse barındırdığı birçok potansiyel sebebiyle ülkemize hemen her gün birçok ülkeden çeşitli amaçlarla çok sayıda yabancı gelmeye devam etmektedir.

Hukuk, dünyanın neresinde olursanız olun hayatımızın neredeyse her alanına hakim olduğu için ülkemize gelen yabancılar da, karşılaştıkları birtakım sorunların çözümünde veya yapmak istedikleri iş ve işlemlerin yerine getirilmesinde bir avukatın yardımına ihtiyaç duyarlar. Örneğin ikamet izin başvurusu, vatandaşlık başvurusu, şirket kuruluşu, banka hesabı açılması, sigorta yaptırılması gibi işlemlerde bir avukatın danışmanlığı çok daha yararlı olacaktır. Diğer yandan dava, takip, şikayet ve herhangi bir uyuşmazlık veya bir hak kaybı söz konusu olduğunda ise bu işleri bir avukat ile takip etmek, Türk Hukuku ile ilgili bilgi sahibi olmayan bir yabancı için çok daha büyük bir gereklilik arz etmektedir.

Türk vatandaşlarında olduğu gibi yabancılar da Türkiye’deki avukatlara vekaletname vererek onları vekilleri olarak tayin edebilirler. Bunun için iki yol bulunmaktadır; ilki yabancı ülke vatandaşı kendisine en yakın Türk Konsolosluğuna gidebilir, ikincisi ise Türkiye’de hizmet vermekte olan herhangi bir notere başvurarak vekili olarak tayin etmek istediği avukat adına vekaletname çıkarabilirler.

Yabancı Ülke Vatandaşının Noterde Avukata Vekaletname Çıkarma Prosedürü

Türk Vatandaşlarından farklı olarak yabancılar noterde avukat vekaletnamesi çıkarmak istediklerinde, noterler yabancı kişiden ikamet izin kartı ve bunda yazan geçici kimlik numarası ya da geçici vergi kimlik numarası talep etmektedir. Bunun yanında yabancı kişinin pasaportunun Türkçe tercümesi istenmektedir. Bu işlemi noterler, birlikte çalıştıkları yeminli tercüman vasıtasıyla yapmaktadır. Yabancı kişi Türkçe bilmiyorsa, vatandaşı olduğu ülkenin dilini bilen yeminli tercüman, noterde hazır edilir. Yeminli tercüman, vekaletnamede yazılanları yabancı kişiye okur, ardından da kendi imzasını belgeye atar. Eğer yabancı kişi Türkçe biliyor ise belgeyi kendisinin okuması da yeterlidir. Noter, yabancının belgede yazılı metnin içeriğini okuyup anladığına kanaat getirdiği takdirde, vekaletnameyi hazır hale getirir.

Tercüman hizmetleri de eklendiğinde, Türk vatandaşlarından farklı olarak yabancılar için vekaletname masrafı daha fazla olabilmektedir. Notere gitmeden evvel birlikte çalıştıkları tercümanları olup olmadığı ile alakalı telefonla bilgi almanın da faydalı olacağını söyleyebiliriz.

Çitil Avukatlık Ortaklığı Blog sayfasında yer alan hukuk ve diğer konulardaki yazılar ilk   sizin e-postanıza gelsin isterseniz Çitil Haber Bülteni’ne abone olun!

Av. Fatma BİÇER

KAYNAKÇA:

https://www.mevzuat.gov.tr/

T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı (goc.gov.tr)

Paylaş: