Ülkemiz adım adım cumhurbaşkanı ve milletvekilliği seçimlerine doğru yaklaşmaktadır. Seçim sonuçlarının halkın iradesini en doğru şekilde yansıtabilmesi için seçimlerin bağımsız bir kurul tarafından yürütülmesi gerekmektedir. Seçim döneminin adil ve şeffaf yürütülmesi adına ülkemizde bu görevi Yüksek Seçim Kurulu üstlenmektedir. Yüksek Seçim Kurulu Teşkilatı Yüksek Seçim Kurulu, Türkiye’deki seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten, aynı zamanda…
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen şiddetli depremlerin ardından depremden etkilenen 10 ilde 3 ay boyunca OHAL ilan edildi. Yapılan açıklamanın ardından ise akıllarda OHAL süreci ve sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin soru işaretleri doğdu. Bu yazımızda bu soru işaretlerini gidereceğiz. OHAL nedir ve hangi şartlarda ilan edilebilir? Anayasa’nın 119. Maddesine göre OHAL, Cumhurbaşkanı tarafından tabii afet veya…
Deprem, ülkemizde dünyanın en aktif fay hatlarının olması nedeniyle Türkiye’yi etkileyen doğal afetlerin başında gelmektedir. Bu nedenle ülkemizin her bölgesinde deprem gerçekleşmesi riski olduğu, dolayısı ile depreme karşı her zaman hazırlıklı olmak durumunda olduğumuzu hatırlatmak istiyoruz. Depreme karşı alınabilecek önlemlerin başında, yaşam alanı olan binaların dayanıklılığı gündeme gelmektedir. Yaşanan son deprem felaketinde de görüldüğü üzere,…
Deprem Nedeniyle Sigorta Şirketlerinin Sorumluluğu ve Reasürans İşlemleri Ülkemizin fay hatlarının bulunduğu bir coğrafyada yer alması sebebiyle ciddi bir deprem riski altında bulunduğu herkesçe bilinen bir gerçektir. 06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilimizi büyük ölçüde etkileyen depremin etkileri yüz binlerce insanımızı etkilemiş ve binlerce insanımızın ölümüne sebep olmuştur. Ayrıca ülkemizde meydana gelen…
Ülkemizde son dönemlerde en çok gelişen sektörlerden birisi şüphesiz ki inşaat sektörüdür. Bu nedenle bina yapımında hızlı bir artış gerçekleşmiştir. Bir ay öncesinde gerçekleşen deprem felaketi nedeniyle binaların depreme dayanıklılık prosedürlerine uygun olup olmadığı konusu gündeme gelmeye başlamıştır. Güvenlik riski taşıyan binalar bakımından uygulanacak yıkım usulünü bu yazımızda ele alacağız. Belediyelerin Yıkım İşlerindeki Görevi Nedir? …
Yabancı Kişinin Türkiye’de Avukata Vekalet Verme Usulü Ülkemizi her yıl milyonlarca yabancı; turizm, iş seyahati, ticaret, yatırım, eğitim, kısa veya uzun dönem ikamet amaçlı olmak üzere çeşitli sebeplerle ziyaret etmektedir. Özellikle 2022 yılının başında Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaş sebebiyle birçok Rus ve Ukraynalı, ikamet etmek amacıyla veya yatırım yoluyla vatandaşlık kazanmak için ülkemize…
Unutulma hakkı; Türk hukukunda doğrudan bir düzenlemeye tabi olmayan ancak yargı kararlarıyla hayat bulan, internetin gelişmesiyle beraber dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son zamanlarda üzerinde durulan bir haktır. Kişisel verilerin korunması hakkının bir uzantısı olan unutulma hakkı, internet ortamında niteliği itibariyle hukuka uygun olan içeriğin kaldırılması veya erişime kısıtlanmasını talep etme hakkı olarak nitelenebilir. Avrupa…
Tahkim, kanunun tahkim yoluyla izin verdiği konular kapsamında olmak şartıyla taraflar arasındaki uyuşmazlıkların devlet mahkemeleri yerine hakem adı verilen kimseler aracılığı ile nihai olarak çözümlenmesidir. Tahkim çözüm yoluna gidilebilmesi için tarafların tahkim sözleşmesi yapmaları ya da düzenledikleri sözleşmede tahkim şartının bulunması gerekmektedir. Ancak her dava için tahkime başvurulamaz, uyuşmazlığın tahkime elverişli olması gerekir. Genelde ticari…
Öncelikli olarak kartel kavramını açıklamamız gerekmektedir. Kartel; rakipler arasında gerçekleşen fiyat tespiti, pazar paylaşımı, arz miktarının kısıtlanması veya kotalar konması, ihalelerde danışıklı hareket edilmesi gibi rekabeti sınırlayıcı anlaşmalar için kullanılan ortak bir kavramdır. Rekabet hukukunda pişmanlık kavramı, bir kartel oluşumu içerisinde yer alan teşebbüslerin bu kartelin varlığını Rekabet Kurumu’na haber vererek cezadan kurtulmaları ya da…
Ombudsmanlık diğer adıyla Kamu Denetçiliği Kurumu bir hak arama kurumudur. Kamu kurum ve kuruluşları yani idarenin eylem ve işlemleri ya da kamu görevlilerinin tutum ve davranışları karşısında mağdur olduğunuzu ya da haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız siz de Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurabilirsiniz. Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK, ombudsman); idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem…