Alan Adı Nedir?
Bir web sitesinin internetteki adresine karşılık gelen ada ’’alan adı’’ denir. Web sitesine ulaşmak için IP adresini bulmak çok mümkün olmayacağından, bir alan adı alınması gerekir. Dolayısı ile alan adı adres çubuğuna yazıldığında tarayıcı tarafından IP adresine çevrilir, bu sayede web sitesine kolaylıkla ulaşılır. Örnek olarak Çitil Avukatlık Ortaklığının internet sitesini ziyaret etmek isterseniz, alan adımız olan “citil.av.tr ’yi arama çubuğuna yazdığınızda doğrudan web sitemize yönlendirilirsiniz.
İstediğim Alan Adını Seçebilir Miyim?
Seçimine izin verilmeyen ve kısıtlanmış alan adları dışındaki alan adlarını seçebilirsiniz. Öncelikle kanuna, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı olan alan adları seçilemez. Diğer yandan kısıtlanan alan adları da tarihi ve kültürel değerler bakımından halka mal olmuş olan adlardır. Sayılan alan adları dışındaki alan adlarını seçebilirsiniz.
Alan Adı Seçimi ve Başvurusu Nasıl Yapılır?
Alan adlarının yapısı “a.b.tr” ve “a.tr” şeklindedir. Başvuruda bulunabilmesi için bir alan adının “a” kısmının; yalnız harfler (a-z), rakamlar (0-9) ve tire (-) işaretinden oluşması, en az iki en fazla altmış üç karakter uzunluğunda olması, tire (-) işareti ile başlamaması ve/veya bitmemesi, yalnızca üçüncü ve dördüncü karakterlerin birlikte tire (-) olmaması, başkasına tahsisli olmaması, tahsise kapalı adlar listesinde yer almaması gerekmektedir.
Alan adı seçimi belgeli veya belgesiz olarak yapılabilir. Belgesiz alan adı seçiminde “ilk gelen ilk alır” kuralı geçerlidir. İlk gelen de alan adı başvurusunun TRABİS’e (TR. Ağ Bilgi Sistemi) ulaştığı zaman kaydı ile belirlenir.
Başvuru için Kurumun internet sitesinde yer alan kayıt kuruluşlarından birisini tercih edip ardından başvuru formunu tam ve eksiksiz şekilde doldurmanız gerekmektedir. TRABİS üzerinden kayıt kuruluşları başvuru işlemlerinizi tamamladıktan sonra başvuru sahipleri için belirlenen ücreti ödeyip alan adlarını alabilirsiniz.
“.av” , “.bel” , “.dr” , “.edu” , “.gov” , “.pol” , “.k12” , “.tsk” “.kep” alan adlarından birisini seçmek isterseniz, ancak söz konusu kurum tarafından belirlenen belgeler ile alabilirsiniz.
Başvuruda bulunmak istediğiniz alan adı, tahsise kısıtlı adlar listesinde yer alıyorsa ; ayrı bir süreç izlenmesi gerekmektedir. Başvuruda bulunurken kullanmanız gereken belge ve sürece ilişkin bilgileri “tahsisi kısıtlı alan adlarına ilişkin usul ve esaslar” kısmından inceleyebilirsiniz. Yapılan başvurunun onaylanması halinde alan adını almış olursunuz ve kayıt kuruluşu bu kapsamda size bilgilendirme gerçekleştirir.
Çitil Avukatlık Ortaklığı Blog sayfasında yer alan hukuk ve diğer konulardaki yazılar ilk sizin e-postanıza gelsin isterseniz Çitil Haber Bülteni’ne abone olun!
Pelinsu Aleyna YILDIZ
KAYNAKÇA:
https://www.trabis.gov.tr/content/Belgeli
https://www.ihs.com.tr/destek-merkezi/kb/tahsise-kisitli-ve-kapali-alan-adlari/