Konaklama Vergisi ve Geceleme Hizmeti Nedir?

Geçtiğimiz günlerde “Aile Avukatlığı” kavramından ilk kez siyasi bir partinin seçim beyannamesinde bahsedildi. Son günlerde bu kavramdan bahsedilmesi medya ve hukuk camiasında geniş yankı uyandırdı. Henüz detayları netleşmese de her ailenin danışabileceği bir avukatının olmasını öngören ve 2024 – 2025 yılında uygulamaya geçirilmesi öngörülen bu müessesenin önümüzdeki günlerde gündemde daha çok yer bulacağı görülmektedir.

Aile Avukatlığına Hangi Alanlarda Başvurulabilecek ?

Beyannamede belirtildiği şekilde vatandaşlar, her türlü hukuksal sıkıntısına ilişkin aile avukatının yardımına başvurabilecek ve avukatlık ücreti devlet tarafından karşılanacaktır. Bu doğrultuda vatandaşın aile hukukundan kaynaklı sorunları başta olmak üzere her alanda ilk derece yargılamasında danışabileceği bir avukatının olması planlanmaktadır.

Kimler Aile Avukatı Olabilecek ?

Aile hekimi gibi her ailenin bir avukatı olmasını öngören bu planda, henüz kimlerin aile avukatı olabileceği öngörülmüş değildir. Bu noktada aile hekimliği ile benzerlik gösteren bu müessese için mevcut belirsizliklerden biri de aile avukatı olabilmek için bir sınav yapılıp yapılmayacağı veya aile avukatı olabilmek için bazı kriterler aranıp aranmayacağıdır. Bilindiği üzere, aile hekimi olabilmek için TUS sınavıyla herhangi bir dalda uzmanlık unvanını kazanmak ve aile hekimliği eğitim programını tamamlayarak aile hekimliği sertifikasını kazanmak veya üniversitelerin tıp fakültelerine bağlı olan Aile Hekimliği Anabilim dalını bitirmek gerekmektedir. Aile hekimliği bakımından ek bir sınav uygulanmamış olsa da Aile Avukatlığı faaliyeti bakımından herhangi bir hukuk dalında uzmanlık ölçülmesi amacıyla bir sınav yapılıp yapılmayacağı şu anda belirsiz durumdadır. Ancak bununla ilgili bir eğitim süreci planlandığı belirtilmektedir.

Henüz birçok belirsizlik bulunsa da bu müessese ile vatandaşların aile avukatına her konuda danışabilmesi amaçlanmakta ve danışma ücretinin devlet tarafından ödenmesi planlanmaktadır. Yargının iş yükünün büyük bir bölümünün, vatandaşların haklarını bilmemesi ve hak arama yollarını etkin bir şekilde kullanamamasından kaynaklandığından, bu müessese ile yargının iş yükünün hafiflemesi de beklenmektedir. Son günlerde büyük heyecan yaratan bu planlamanın uygulamaya geçirildiği takdirde, vatandaşların hak arama yollarını etkin biçimde kullanabilmesi açısından oldukça faydalı olacağı kanaatindeyiz.

Çitil Avukatlık Ortaklığı Blog sayfasında yer alan hukuk ve diğer konulardaki yazılar ilk sizin e-postanıza gelsin isterseniz Çitil Haber Bülteni’ne abone olun!

Selin TAŞDEMİR

Kaynakça:

https://www.ntv.com.tr/turkiye/her-aileye-bir-avukat-geliyor,CnoPVGtHAkWrSyQzjfDxow

https://www.yakinegitim.com/duyuru/aile-avukatligi-nedir-2023-hakimlik-sinavi-alim-sayisi-nasil-olacak

https://www.mevzuat.gov.tr/anasayfa/MevzuatFihristDetayIframe?MevzuatTur=3&MevzuatNo=20101237&MevzuatTertip=5

Share:
logo-footer