Sansür Yasası Nedir? Kapsamı Neler?
Gelişen teknolojiyle birlikte son yıllarda zirveye ulaşan sosyal medya kullanımı ve internet haberciliğinin birçok avantajının yanında, basit yoldan geniş kitlelere hitap etmenin mümkün olmasının dezavantajları da arttı. Sosyal medya kullanımının her geçen gün artmasıyla beraber ortaya çıkan ve önüne geçilmesi gittikçe zorlaşan bilgi kirliliğinin oluşmasının doğal bir sonucu olarak önlem alma ihtiyacının da doğduğu görülüyor. Bu ihtiyaç doğrultusunda “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” hazırlandı. Yasa, yasa dışı içerik paylaşımının, nefret söylemi ve hakaret içeren paylaşımların önüne geçmeyi ve internette hizmet veren platformlara yükümlülükler getirmeyi amaçlıyor.
İktidarın “Dezenformasyon Yasası” adını verdiği, yasa karşıtlarının ise “Sansür Yasası” olarak ifade ettikleri “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” hayatımızda birçok değişikliğe sebep olacak.
Bu değişiklikler neler?
- İnternet haberciliği yasadan nasıl etkilenecek?
Dezenformasyon yasası, internet habercilerinin basın kartı sahibi olmasını sağlayarak Basın Kanunun gazetecilere tanıdığı haklardan yararlanmalarının önünü açacak. Bunun yanında çocukları sakıncalı içeriklerden koruyan “ayrıştırılmış hizmet sunumu” vaat eden yasa, sakıncalı içeriklerin sayısını en aza indirgeyecek.
Haber siteleri, süreli yayın tanımı kapsamında Basın Kanunu’na tabi tutulacak. Yasa, artık haber siteleri için de tekzip süresi öngörüyor. Haber siteleri, artık tekzip yazılarını değiştirmeden yayımlamak zorunda kalacak. Tekzip metinleri, haber sitesinde bir hafta süreyle yayımlanacak; ilk 24 saat anasayfada kalacak.
Sakıncalı görülen bir içeriğin kaldırılması için verilen karar, her site ve platformu kapsayacak. Kararın verilmesi, sakıncalı içeriğin bütün site ve platformlardan kaldırılması için yeterli olacak.
- Yasanın en önemli misyonu: Sansür.
Dezenformasyon yasasının en çok tartışılan etkisi, tanımlanan yeni suç oldu: Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu.
Türk Ceza Kanunu’na eklenen yeni madde ile tanımlanan suç, gerçek dışı haberi halk arasında korku ve endişe yaratarak; kamu düzeni, genel sağlığı ve kamu barışını riske atmak suretiyle haber yapanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.
Yasanın tanımladığı yeni suç, basın meslek örgütleri tarafından subjektif ve muğlak olması sebebiyle cezai sınırın çok genişletildiği ileri sürülerek eleştirildi.
İnci Sena GEREKLİOĞLU
Çitil Avukatlık Ortaklığı Blog sayfasında yer alan hukuk ve diğer konulardaki yazılar ilk sizin e-postanıza gelsin isterseniz Çitil Haber Bülteni’ne abone olun!