Elinizde ürettiğiniz bir mal veya hizmet var ve malınızı veya hizmetinizi diğer işletmelerden farklı kılmak istiyorsunuz bunu yapmak için kullandığınız sembole biz marka diyoruz. Sembolü bulduk şimdi sıra yasal olarak korumada bunu yapmanız için gerekli olan şeye de marka tescili denir.
Marka tescili işletmeler için önemli bir avantajdır çünkü markanızı tescil ettirmek başkalarının onu kullanarak kazanç sağlamasını engeller böylece tüm haklarını elinizde bulundurmuş olursunuz. Aynı zamanda sonrasında lisans verme miras bırakma ya da devretme hakkına da sahip olursunuz.Ancak bu tescilin haklarını yalnızca tescilin yapıldığı ülkede kullanabilirsiniz.
Hangi Markalar Tescil Edilebilir?
Ayırt edici olması koşuluyla her türlü işaret marka olarak tescil edilebilir.Örneğin açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde sicilde gösterilebilir olan kişi adları da dahil olmak üzere sözcükler,sayılar,renkler,harfler,sesler,tat işaretleri,kokular hatta ve hatta ambalaj biçimi dahi tescillenebilir.
Marka tescil başvurusunda markanın kullanılmakta olması şart değildir ancak tescilden sonraki herhangi bir beş yıllık dönemde marka kullanılmazsa markanın iptaline karar verilir.
Madrid Sistemi ile Uluslararası Marka Tescili
Yukarıda bahsetmiştik marka tescili yalnızca tescili yaptığımız ülkede geçerlidir eğer başka ülkelerde de korumak istersek markayı o ülkelerde de tescil ettirmek gerekir.Ancak başka ülkelerde tek tek başvuru yapmaktan kurtaracak bir sistem var desem.Bu sisteme Madrid Sistemi diyoruz.
Madrid Sistemi ve Avantajları Nelerdir?
Madrid sistemi içinde birçok avantaj barındırır.Bu sistem ile tek bir başvuru yaparak ve tek bir dilde hazırlanan başvuru formu kullanılarak Protokole taraf olan ülkelerde -124 ülke- marka tescili sağlar.Sisteminsonrasında da sağladığı avantajlar vardır.Örneğin marka tescili sonrası yapılacak değişiklikler tek bir işlemle uluslararası sicile kaydedilir.
Marka tescil süreleri değişkendir ancak genel olarak süre on yıldır.
Koruma süresi bitiminden itibaren altı aylık süre içerisinde tescil yenilenmezse marka hükümsüz sayılır.Gereken ek ücretler ödendikten sonra marka tescil sürenizi uzatabilirsiniz.
Tescil Aşamaları Nelerdir?
Uluslararası tescil başvurusunun,WIPO’ya yapılması gerekir ancak marka sahibi tarafından doğrudan yapılan başvurular kabul edilmemektedir bu yüzden menşe ofis yani Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığıyla belli bir ücret karşılığında yapılmalıdır.
Süreç;
- Tescil başvurusu
- Başvurunun TPE tarafından sınıflandırılıp incelenmesi
- Başvurunun yayınlanması
- Başvuruya itirazların yapılması,itirazların incelenmesi
- Tescil belgelerinin verilmesi veya başvurunun reddi
olmak üzere yaklaşık 7-9 ay sürmektedir.
Eğer marka haklarınızı elinizde tutmak ve biricik kılmak istiyorsanız markanızı tescil ettirmeyi unutmayın.
Çitil Avukatlık Ortaklığı Blog sayfasında yer alan hukuk ve diğer konulardaki yazılar ilk sizin e-postanıza gelsin isterseniz Çitil Haber Bülteni’ne abone olun!
https://www.turkpatent.gov.tr/
DİLARA BARDİ