Yapay zeka teknolojileri, insan yaşamının çeşitli alanlarına giderek daha fazla nüfuz etmekte.  Bugün yapay zeka evlerimizde “akıllı” olarak adlandırdığımız birçok cihazda bulunmaktadır. Örneğin akıllı telefonlar, akıllı saatler, elektrikli robot süpürgeler, çim biçme makinaları, kendi kendini süren arabalar, dronlar vb. Yapay zekanın kullanımının bu denli artması hukuki problemler de doğurmaktadır. Peki yapay zekanın hukuki sorumluluğu nasıl doğacaktır?

Yapay zeka ile ilişkili teknoloji hızla gelişmekte. Neticede yapay zeka hayatın birçok alanında uygulanmakta ve giderek toplumun işleyişini etkilemektedir. Yapay zeka, bilgisayar bilimi ve robotik ile ilgili bir bilim alanıdır. Tanımlamak gerekirse, normalde insan zekası gerektiren görevleri otomatikleştirmek için teknolojiyi kullanmaktır. Örneğin araştırmacılar, satranç oynamak, dilleri tercüme etmek ve araç kullanmak gibi bazı karmaşık aktiviteleri otomatikleştirmek için yapay zeka teknolojisini başarıyla uygular.

Günlük yaşantımızda genellikle yapay zekanın hayatımızı kolaylaştıran yönünü sıklıkla kullanırız. Fakat yapay zekanın da eylemleri zarar verebilmektedir. Örneğin yapay zekaya sahip otonom araçlar trafik kazasına sebebiyet verdiğinde ortaya çıkan zararlardan sorumlu olacak mıdır?

Bu soruya cevap verebilmek için öncelikle yapay zekanın hukuki kişiliği var mıdır sorusuna cevap vermek daha doğru olacaktır. Yapay zekanın hukuki kişiliğinin mevcut olup olmadığı durumu ise tartışmalıdır. Bazı görüşler yapay zekanın hukuki kişiliğe sahip olduğunu ve ortaya çıkardığı zararlardan sorumlu olacağını savunmaktadır. Diğer bazı görüşler ise yapay zekanın hukuki kişiliği olmadığından zararın ona atfedilemeyeceğini savunmaktadır. Bu tartışmaların yanı sıra yapay zekanın hukuki olarak şimdilik eşya olarak değerlendirildiği görülmektedir. Türk hukukunda halihazırda yapay zekanın hukuki sorumluluğu ile ilgili uygulamaya yönelik somut bir düzenleme mevcut değildir. 

Her ne kadar bu konuda tartışmalar süregelse de yapay zekanın geleneksel yasal kavramlara uymadığı açıkça görülmektedir. Araştırmacılar, yapay zekayı artık geleceğin bir vizyonu olarak değil de hayatımızın bir parçası olarak görmemiz gerektiğini bile söylemektedir.

Çitil Avukatlık Ortaklığı Blog sayfasında yer alan ve diğer konulardaki yazılar ilk sizin e-postanıza gelsin isterseniz Çitil Haber Bülteni’ne abone olun!

Sezanur Delice

Paylaş: