Hayvan Öldürme, Kötü Muamele ve İşkence Suçu

Hayvanlara Karşı İşlenen Suçlar

Son zamanlarda hayvanlara yönelik eziyetin önlenmesi adına yasal düzenlemelerin acilen hayata geçirilmesi gerekmiştir. Bunun sonucu olarak “Hayvanları Koruma Kanunu”nda değişiklikler yapılmıştır. Hayvanların mal statüsünden çıkarılıp bu doğrultuda cezaların da artırılması yönünde önemli gelişmeler olmuştur. Artık hayvana zarar verme suçunun işlenmesinde cezalar “mala zarar verme” değil, “cana zarar verme” yaklaşımı altındadır. En önemlisi ise Hayvan Öldürme, Kötü Muamele ve İşkence suçunun artık yalnızca sahipli değil, sahipsiz hayvanlar bakımından gerçekleştiğinin kabulü olmuştur.

Hayvanları Keyfi Şekilde Eğiterek Dövüştürmeye Son!

Günümüzde birçok hayvanın muzdarip olduğu bir konu olan hayvanların kötü alışkanlıklarla eğitilmek suretiyle hırçınlaştırılması, dövüştürülmesi artık Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında suç olarak kabul edilmektedir. Hayvanları, doğal kapasitesini veya gücünü aşacak şekilde veya yaralanmasına, gereksiz acı çekmesine, kötü alışkanlıklara özendirilmesine neden olacak yöntemlerle eğitenlere 5.500,00TL ceza kesilirken; hayvanları dövüştüren kişi üç aydan iki yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası ile cezalandırılabilecektir.

Hayvanları Koruma Kapsamında Kurban Bayramı

Artık hayvanların kesilmesi sırasında, uyulması gereken dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara ve usulüne uygun olarak bir anda yapılması zorunluluğunu ihlal edenlere hayvan başına 2.100,00TL, kurban kesimi sırasında uyulması gereken hususlara aykırı davrananlara hayvan başına 5.250,00TL idari para cezası uygulanacak.

Hayvan Sahipleri De Sorumlu…

Hayvanları Koruma Kanunu ile birlikte kedi ve köpek sahiplerine, hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemiyle kayıt altına alma zorunluluğu getirildi. Son tarih 1 Ocak 2023 olmakla birlikte hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemiyle kayıt altına almayanlara hayvan başına 1.200,00TL para cezası verilecek. Çok tartışılan dijital kimliklendirmenin misyonu, sahipli hayvanların sokağa atılmasını önlemenin yanında kaybolan evcil hayvanların bulunmasını kolaylaştırmaktır.

Dijital kimliklendirmenin yanı sıra hayvanların sahiplenilmesi ve bakımı ile ilgili yasaklara ve yükümlülüklere uymayan ve alınması gereken önlemleri almayanlara hayvan başına kesilen para cezası tutarı 60 TL’den 1000 TL’ye çıkarılıyor.

Sahipsiz Hayvanlara Zarar Vermenin Yaptırımı Nedir?

Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, acımasız ve zalimce işlem yapan, döven, aç ve susuz bırakan, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakan, bakımlarını ihmal eden, fiziksel ve psikolojik acı çektiren, gücünü aştığı açıkça görülen fiillere zorlayan, kesin olarak öldüğü anlaşılmadan vücutlarına müdahalelerde bulunan, kesim için yetiştirilmiş hayvanlar dışındaki hayvanları ödül, ikramiye ya da prim olarak dağıtan, tıbbi gerekçeler hariç hayvanlara veya onların ana karnındaki yavrularına veya havyar üretimi hariç yumurtalarına zarar verebilecek suni müdahaleler yapan, yabancı maddeler verenlere 5.500 TL para cezası verilecek.

Çitil Avukatlık Ortaklığı Blog sayfasında yer alan hukuk ve diğer konulardaki yazılar ilk sizin e-postanıza gelsin isterseniz Çitil Haber Bülteni’ne abone olun!

İnci Sena GEREKLİOĞLU

Kaynakça:

mevzuat.gov.tr

Paylaş:
Index