NFT Nedir? Fikri Mülkiyet Hukuku ve NFT’lerin İlişkisi

NFT, yani Değiştirlemez Tokenlerin satışı, COVID-19 salgını ile patladı ve popülaritesini hala sürdürüyor. Özellikle sanatçılar, yatırımcılar, işletmeciler NFT’lerin nasıl işlediğini anlamaya çalışarak piyasaya dahil olma hedefindeler. NFT’ler en yoğun olarak dijital sanat eserlerinde ve bunların ispatı için kullanılıyor.

NFT Nedir?

NFT, yani Non Fungible Token, Türkçesi ile “Değiştirilemez Token” veya Gayrimisli Kripto Varlıklar/Jetonlar blokzincir teknolojisi üzerine kurulu ve değiştirilmesi mümkün olmayan değerlerdir.

Kripto para türlerinden biri olarak sayılan NFT’ler, kripto paradan farklı olarak bir meta veya ürünü temsil etmektedir. Bir dijital varlığa iliştirilmiş olması dolayısıyla eşi benzeri olmayan bir belirteçtir. Bu nedenle NFT’lerin parasal karşılığı çok yüksektir.

Dijital Varlıklar:

Dijital formda temsil edilen ve kendine özgü değeri olan bütün varlıkların genel ismidir. Bazı örnekleri:

  • Videolar
  • Ses dosyaları
  • Animasyon çizimleri
  • İnternet siteleri

NFT ve Dijital Sanat Eserleri

NFT’ler her zaman bir sanat eseri olmak zorunda değildir. Örneğin, Twitter’da paylaşılan bazı tweetlerin NFT olarak dijital platformlarda depolanıp alıcı bulmakta. Öte yandan bir dijital sanat eseri olarak NFT oluşturmak demek, sanat eserine değiştirilemez ve kopyalanamaz bir dijital kimlik yaratmak anlamına gelir. Bu sayede, dijital sanat eserinin sahibi, eserin kendisine ait olduğunu çok güçlü bir kanıt ile ispatlayabilecektir. Günümüzde bu şekilde sayısız sanat eserinin mülkiyeti korunmaktadır.

Fikri Mülkiyet ve NFT

NFT’lerin ispat gücü çok yüksektir. Bu nedenle ticareti yapılacaksa yüksek güvenlik önlemleri ile yapılmalıdır. Bir NFT satışı demek, NFT’nin temsil ettiği dijital sanat eserinin fikri mülkiyet hakkının alıcıya devredilmesi anlamına gelmez. Sadece jetonun devri gerçekleşmiş olur. Eğer satış konusu sanat eserinin fikri mülkiyet hakları da devredilmek isteniyorsa bu ayrıca bir akıllı sözleşme ile yapılmalıdır.

NFT Kapsamında Dijital Sanat Eseri Oluşturma ve Hukuki Süreç

Eserlerin telif koruması, fikri mülkiyet hukuku olarak 5864 sayılı Fikri Sanat Eserleri Kanunu kapsamında yer alır. NFT olarak hazırlanmış eserler kanun gereği sanat eseri kabul edilir ve hukuki korumaya sahiptir. Olası bir uyuşmazlıkta yargı yoluna açıktır. Hukuki koruma konusunda nasıl bir süreç izlenmesi konusunda bir avukata başvurmak ve süreci bu şekilde ilerletmek daha verimli olacaktır.

Çitil Avukatlık Ortaklığı Blog sayfasında yer alan hukuk ve diğer konulardaki yazılar ilk sizin e-postanıza gelsin isterseniz Çitil Haber Bülteni’ne abone olun!

Berra Öztürk

Kaynakça :

https://ceaksan.com/tr/dijital-varlik-nedir-yonetimi

https://www.investopedia.com/non-fungible-tokens-nft-5115211

https://wessexfairchild.com/commentary/what-are-the-legal-issues-around-nfts/#:~:text=Copyright%20%E2%80%93%20When%20you%20buy%20an,display%20or%20perform%20the%20art.

https://fikrimulkiyet.com/nft-sanat-eserleri-ve-telif-hukuku/

https://www.allianz.com.tr/tr_TR/seninle-guzel/nft-nedir.html

Paylaş: