Teknolojinin ilerlemesi ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birçok ahlaki kavramın anlamı ve etkisi de değişmiş oldu. Bu değişen kavramlardan biri de ‘’sadakat’’. Günümüzde sadakatsizliğin en çok boy gösterdiği yer sanal ortamdır. Arkadaşlık, tanışma, flört siteleri ve mesajlaşma uygulamalarının yaygınlaşmasıyla boşanma oranları epey artmıştır. Peki sanal ortamdaki sadakatsizlik zina olarak değerlendirilebilir mi? Sadakatsizliğin ‘’zina’’ olarak değerlendirilebilmesi için…
Bir araba, saat, çanta veya ev satın aldınız ve bir müddet sonra satın aldığınız bu eşyada, eşyanın uygun surette kullanılmasını güçleştiren veya tamamen ortadan kaldıran veyahut değerini azaltan eksiklikler olduğunu fark ettiniz. İşte bu fark ettiğiniz ayıp türü, eşyayı aldığınız anda gözünüzle, kulağınızla kısaca duyu organlarınızla fark edemediğiniz ya da ettiremediğiniz ayıp türlerinden olan gizli…
Sağlık hakkı, Anayasa ve çeşitli uluslararası belgelerde korunmaktadır. Temel hak ve özgürlüklerden olan sağlık hakkının hukuktaki inceleme alanı sağlık hukukudur. Sağlık hukukunun inceleme alanı en geniş alt dalı tıp hukukudur. İki hukuk dalı arasındaki farkı kısaca açıklamak gerekirse sağlık hukukunun inceleme alanı birey sağlığına yönelik her türlü etkileşim iken tıp hukuku bunun tıbbi boyutta gerçekleşen…
Toplumumuzda, nafakanın yalnızca kadınlar tarafından alınabileceği konusunda bir algı bulunmakta. Ancak boşanma neticesinde yoksulluğa düşecek olan bir erkekseniz bu metnin içeriği sizi pek çok açıdan aydınlatacak. Ayrıca bu algının kırılmasında da rehber olacak. Nafaka ve Türleri Nafaka, boşanma davası sürüyorken yahut sonrasındaki süreçte maddi olarak zorluğa düşecek tarafın dezavantajlı durumunu en aza indirmek amacıyla mahkeme…
Vergiyi doğuran olay üstünüzde gerçekleştiyse idareyle aranızda bir ilişki başlamış olur.Bu ilişki alacaklı-borçlu ilişkisidir. Mükellef iseniz devletin kamusal hizmetleri karşılayabilmesi adına sizden istediği bu parayı idareye ödemeniz gerekir yani bu sizin için bir borçtur. Peki bu borcunuz ne zaman sona eriyor? Tahsil Ödeme işlemi en bilinen vergiyi sonlandıran hallerden biridir. İki şekilde gerçekleşir mükellefin gidip…
Türk hukuku boşanan kadının yeniden evlenebilmesi için bir bekleme süresi öngörmüştür. Bu süre yasada üç yüz gün olarak belirtiliyor. Peki her boşanan kadın bu süreye uymak zorunda mıdır? Bu süreyi sonlandıran durumlar nelerdir? Bu soruları cevaplandırmadan önce konulan bu sürenin elde etmek istediği faydaya göz atalım. Bekleme Süresi Hangi Değeri Korumayı Hedefliyor? Bekleme süresinin korumayı…
Ülkemizde ve dünyada görülen ve hala da aralıklarla yoğunluğunu devam ettiren Covid-19 pandemisi tezahürlerini Türk Ceza Hukuku ve Türk Ceza İnfaz Hukuku üzerinde de görmekteyiz. Hayatlarımızı eski normale döndürürken, infaz kurumlarında da bu eski normale yönelik düzenlemeler ve gelişmeler hem hükümlüleri hem de hükümlü yakınlarını aslında çok yakından ilgilendirmektedir. Süreç bu şekilde devam ederken açık…
Elinizde ürettiğiniz bir mal veya hizmet var ve malınızı veya hizmetinizi diğer işletmelerden farklı kılmak istiyorsunuz bunu yapmak için kullandığınız sembole biz marka diyoruz. Sembolü bulduk şimdi sıra yasal olarak korumada bunu yapmanız için gerekli olan şeye de marka tescili denir. Marka tescili işletmeler için önemli bir avantajdır çünkü markanızı tescil ettirmek başkalarının onu kullanarak…
Kürtaj, rahme yerleşmiş ceninin gebenin rızasıyla veya tıbbi bir gereklilik sonucu rahimden kazınarak alınması anlamına gelmektedir. Bu noktada gebenin rızasının, evli kadınlarda kürtaj olmak için yeterli olup olmadığını tartışmak gerekir. Uygulamada kürtaj olmak isteyen evli kadın, bu yöndeki rızasını hekime açıkladığında yeterli olmamakta, eşin rızasını/iznini açıklayan belge de talep edilmektedir. Kadın, kendi bedeni üzerinde söz…
Evlerimiz, günlük hayatın koşuşturmacasının ardından huzura kavuştuğumuz yerlerin başında gelir. Bu nedenle söz konusu huzur ortamımızın sessiz ve sakin olmasını bekleriz. Peki ya bu talebimiz sürekli gürültü yapan veyahut problemli hareketler sergileyen komşumuz tarafından dikkate alınmıyorsa ne yapabiliriz? İstenmeyen Komşu Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kat malikleri; bağımsız bölümleri, eklentileri ve ortak yerleri kullanırken birbirlerini rahatsız…